Paragrafen

3. Onderhoud kapitaalgoederen

De gemeente heeft met de inwerkingtreding van de nieuwe Waterwet ook de zorgplicht gekregen voor het hemel- en grondwater in stedelijk gebied. Het beleid hiervoor ligt vast in een zogenaamd Gemeentelijk Water- en RioolPlan (GWRP). Dit beleid is in 2022 geactualiseerd en voor 4 jaar vastgesteld.
Het plan streeft een doelmatig beheer en onderhoud na en een goed gebruik van de riolering door:

  •  de hoeveelheid vuil afvalwater afkomstig uit huishoudens en bedrijven zo klein mogelijk houden;
  • de hoeveelheid regenwater in het vuilwaterstelsel te verminderen door verharde oppervlakken af te koppelen en aan te sluiten op een gescheiden stelsel;
  • de bergingscapaciteit te vergroten, zodat afgekoppeld regenwater meer tijd heeft om te infiltreren en de riolering en watergangen niet worden overbelast. Dit is weergeven in de zogenaamde Stedelijke Water Opgave of SWO, een onderzoek naar waar hoeveel water bij een bepaalde hoeveelheid neerslag geborgen zou moeten worden.

Daarmee worden de volgende effecten beoogd:

  • een lagere belasting van de zuiveringsinstallaties;
  • een goed functionerend rioolstelsel, dat is afgestemd op de hoeveelheid vuil water;
  • minder overstorten bij hevige regenbuien en daarmee minder vervuiling en schoner oppervlaktewater.

In het GWRP is voor een periode van vier jaar de jaarlijkse vervanging van de riolering bepaald op basis van risicosturing. Een zo nauwkeurig mogelijke bepaling van de levensduur van riolering is de basis voor risico-gestuurd beheer. Voordat hinder ontstaat, moet door reparatie, renovatie of vervanging zijn ingegrepen. Doel is om daar waar dat doelmatig is reparaties uit te voeren of te relinen in plaats van een riool te vervangen. Hiermee wordt de levensduur van de riolering vergroot en hoeft minder geïnvesteerd te worden.

Bij de vervanging van de riolering wordt, indien mogelijk, invulling gegeven aan de aanleg van een gescheiden rioolstelsel om het afkoppelen van regenwater mogelijk te maken. Het verbrede GWRP richt zich bij het afkoppelen vooral op particuliere percelen. Dit als gevolg van afspraken met het waterschap over bovengenoemde beoogde effecten.

In het verlengde van de SWO ligt het nemen van maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie. Het gaat hierbij om maatregelen om wateroverlast, verdroging en overstroming ten gevolge van de klimaatsverandering zoveel mogelijk te beperken/voorkomen

In de regio Groningen en Noord-Drenthe werkt de gemeente Noordenveld sinds 2014 samen op het gebied van de waterketen (gemeente-waterschap-waterbedrijf). De regio is onderverdeeld in clusters. Binnen de cluster Kop van Drenthe (grondgebied van de gemeenten Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze) worden de projecten die moeten leiden tot Duurzaam, Kostenbesparing, Kwaliteitsverbetering en vermindering Kwetsbaarheid (D3K) gecoördineerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/21/2023 15:59:58 met de export van 11/21/2023 15:46:11