Begroting sociaal domein 2024
Vanaf het begin van de decentralisaties Jeugdwet en WMO heeft u ervoor gekozen om de inkomsten en uitgaven binnen het sociaal domein bij elkaar te houden door een “hek” om het sociaal domein te plaatsen. Dat systeem heeft tot heden goed gefunctioneerd. De laatste jaren is er structureel een overschot binnen het sociaal domein. Bij het opstellen van deze meerjarenbegroting is voorgesteld dit systeem los te laten en de begroting sociaal domein niet meer als een ‘apart onderdeel’ op te nemen.
Dotatie reserve sociaal domein
Vanaf 2024 zal er dus geen dotatie meer aan de reserve sociaal domein worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat het begrote voordelige resultaat in 2024 van het sociaal domein van € 1.080.000 niet zal worden toegevoegd aan de reserve, maar volledig wordt meegenomen in het begrotingssaldo in 2024.
Nieuw verdeelstelsel
De invoering van de nieuwe verdeling van het gemeentefonds per 1 januari 2023 en overheveling van de taken Participatie (Nieuw Wajong en Nieuw begeleiding exclusief beschut werk) en Voogdij 18+ naar de algemene uitkering zijn verwerkt in de begroting 2024.
Afspraken jeugdmiddelen
De Hervormingsagenda Jeugd is definitief vastgesteld, ondertekend en aangeboden aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De definitieve vaststelling van de Hervormingsagenda Jeugd betekent dat alle partijen, in volle vaart aan de slag gaan met de grootste hervorming van de jeugdzorg sinds 2015. De inzet van de extra jeugdmiddelen wordt, net als voor 2023, gebruikt voor de verschillende doeleinden zoals extra inzet personeel bij de afdelingen binnen Noordenveld en overige kosten die voorvloeien uit de hervormingsagenda jeugd.
Voor 2024 en 2025 geldt dat de middelen beschikbaar worden gesteld aan gemeenten met uitzondering van de investeringen waarvan is afgesproken deze door het Rijk worden gedaan. De beschikbaarstelling van de middelen voor de jaren 2026 en verder vindt plaats na het advies van de deskundigencommissie en de besluitvorming daarover. In aanvulling hierop verzacht het kabinet het ingroeipad voor de besparingsopgave en laat daarnaast de extra besparing in 2024 vervallen (de aanvullende besparing in het coalitieakkoord voor dat jaar).
Tussen het rijk, IPO en VNG is afgesproken dat gemeente in hun meerjarenraming voor de jaarschijven 2026 tot en met 2027 rekening mogen houden met de volledige bijdragen uit de Hervormingsagenda Jeugd. In deze meerjarenbegroting is geen rekening gehouden met het hiervoor opnemen van een stelpost.